Eigenschappen Zonweringdoeken

Wat brengt sfeer en kleur aan uw huis. Dat zult u zeer snel ontdekken, wanneer u een blik op de doekencollectie van Venvo zonwering werpt. Overal waar de zon schijnt, kunt u met de collecties uw eigen smaak geheel individueel en genuanceerd realiseren. De unieke keuze aan zonweringdoeken, in actuele exclusieve dessins, die u in handen heeft, nodigt u uit om naar eigen idee een natuurlijke ruimte op het terras, balkon of in de serre te verwezenlijken. Beleef het complete spel van licht en schaduw in de verschillende dessins. Van modern tot tijdloos elegant, van zeer krachtig tot heel zacht of van klassiek tot trendy, de collecties van Swela en Dicklon brengen u op mooiere frissere gedachten.

Heel apart en kleurig is de Orchestra collectie van Dickson, de Tibelly en de Inpiration van Swela. De zonweringdoeken zijn van zwaardere kwaliteit. Zonweringdoeken zijn van een speciaal voor buitengebruik ontwikkelde Polyacryl materiaal, waardoor ze zich jarenlang van hun beste kant laten zien. Bovendien zijn de doeken eenvoudig te onderhouden, weersbestendig en slijtvast. De vuil-, vet-, olie- en waterafstotende teflon-finish zorgt er voor dat ze heel gemakkelijk zijn te reinigen.

Materiaal

Katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal en is lange tijd de belangrijkste vezel geweest voor buitenzonwering. De kleuren zijn echter niet UV bestendig en de vezel is rotgevoelig. Tegenwoordig wordt deze vezel niet meer gebruikt en is overgegaan op synthetische materialen die resistenter zijn en beter aangepast aan het "Outdoor" gebruik zoals Acrylvezels.

Acrylvezels

Onder de moderne synthetische vezels is dit de vezel die het beste voldoet aan de eisen voor gebruik buitenshuis. Het blijkt een geweldige warmte-isolator te zijn (gezochte eigenschap in de kledingindustrie).Voor het doek wordt dan ook de in de massa geverfde acrylvezel aanbevolen. De kleur wordt tijdens de fabricage geïmpregneerd in het hart van de vezel in tegenstelling tot de andere vezels die worden geverfd door simpele onderdompeling. De in de massa geverfde acrylvezel is de garantie voor stralende en duurzame kleuren op lange termijn.

Polyester

Nieuw in de zonwering is polyester. Het is een synthetische vezel die gewaardeerd wordt vanwege haar weerstand tegen scheuren. Polyester wordt het meest gebruikt in de kledingindustrie. Voor gebruik buitenshuis, zoals bij zonwering het geval is, blijkt polyester gevoelig te zijn voor UV straling, zeer snel haar beginweerstand tenietdoet. Maar door een speciale behandeling zoals we zien in Swela Sunsilk doeken is het toch een waardige tegenstander voor de Polyacryl doeken.

Sunsilk doek

Nieuw in Nederland; het sunsilk doek van Swela. Dit polyester doek is permanent water afstotend en extreem slijtvast. Het is leverbaar in een nieuwe collectie uni en fantasie doeken met verassende kleuren. Ontdek het in onze showroom.

Belangrijke consumenteninformatie

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn. Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratorium testen onderworpen en deze worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektype gegarandeerd. Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld.

De hierna vermelde effecten in het doek, waarover eigenaren van zonweringen bezwaar kunnen maken, zijn echter ook bij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.

Knikvouwen

ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet.

Waterdichtheid

Acryl-zonweringdoeken zijn waterafstotend geïmpregneerd en, bij een minimale hoek van 14º, tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek en/of scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen.

Golven

in de buurt van zomen en naden van de banen ontstaan door dubbele lagen doek verschillende wikkeldiktes op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben (bijv. wafel- of visgraatpatroon). Ook door een zware regenbui kan er een waterzak ontstaan die golven kan veroorzaken als het doek opdroogt.

Zijzoomgolven

Het doek wordt meestal door een actief verensysteem permanente onder spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting doorstaan. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar, hetgeen de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in de lengte toe. Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht doorhangen.

in principe komen deze effecten in meer of mindere mate bij bijna alle zonweringdoeken voor.

Zij verminderen echter in geen geval de kwaliteit van het product.

Markiezen

De markies is een buitenzonwering die te maken krijgt met dagelijks wisselende weersomstandigheden. De levensduur is sterk afhankelijk van de gedragingen van de natuur. Deze zal langer zijn, wanneer het klimaat in ons land niet teveel negatieve uitschieters (hevige storm, langdurige regen, sneeuw) vertoont. Draadbreuk en gaatjes ontstaan veelal door het voortdurend wild heen en weer bewegen in de wind van loshangende doekslagen in opgetrokken toestand. Schuring langs scherpe steenranden of het omhoog slaan tegen de bovenbedekking leidt uiteindelijk tot beschadiging van de stof.

Markiezen bestaan uit houten of aluminium U-vormen waarover doek gespannen wordt. 

Dit worden ook wel slagen genoemd. De poten zijn aan de onderkant verbonden door middel van scharnieren, waardoor ze aan de bovenkant uit elkaar kunnen vallen. Dit noemen we de zogenaamde uitval. De uitval wordt bepaald door de raamhoogte. D.m.v de koorden en katrollen worden de slagen weer naar elkaar toe getrokken.

Om de markies in opgetrokken toestand te beschermen maakt men een kap eromheen. De kap is van hout of aluminium. Deze kap bestaat uit kapschotten / zijborden en een bovenkap/ bovenplaat. Het markiesframe is de constructie waar het doek overheen komt. De markies wordt opgetrokken en neergelaten door middel van trekkoorden of motor.

Bij het neerlaten moeten de koorden gelijkmatig gevierd worden, waarbij het losschieten uit de handen moet worden voorkomen. Bij het optrekken is het aan te bevelen de koorden niet al te strak aan te trekken; dit voorkomt beschadiging van de bekleding door te grote wrijving. Het is voldoende aangetrokken, wanneer het frame netjes onder de bovenplank zit.

Goed om te weten

De markies is een buitenzonwering, die te maken krijgt met dagelijks wisselende weersomstandigheden. De levensduur is sterk afhankelijk van de gedragingen van de natuur. Deze zal langer zijn, wanneer het klimaat in ons land niet teveel negatieve uitschieters ( hevige storm, langdurige regen, sneeuw) vertoont. Onvermijdelijk zijn de verschijnselen, die kunnen optreden bij fabricage-en verwerking van zonweringdoek, zoals knikvouwen, krijtstrepen en golven. Deze eigenschappen verminderen de kwaliteit en de degelijkheid niet!

Draadbreuk en gaatjes

Ondanks dat Venvo de beste kwaliteitszonwering doeken verkoop van o.a. Dickson en Swela, kan het toch zijn dat er draadbreuk en gaatjes ontstaan in het doek. Deze ontstaan veelal door het voortdurend wild heen en weer bewegen in de wind van loshangende doekslagen in opgetrokken toestand. Schuring langs scherpe steenranden of het omhoog slaan tegen de bovenbedekking leidt uiteindelijk tot beschadiging van de stof. 

Waterkringen

Deze komen voor, doordat de markies niet geheel onder de bovenplank is getrokken. Bij regenval zal het water van de plank daardoor in de markies lopen. Vooral op stormachtige hoeken willen de doekslagen bij het optrekken soms niet direct netjes naar binnen vallen. Met enige feeling d.m.v. het zogenaamde `hengelen` lukt het een tweede of een derde keer wel. De overkapping dient ter bescherming van de markies. Om bestand te blijven tegen regenval of zonnehitte, zullen periodiek de bovenplanken en zijschotten, als u ze kiest van hout, van een nieuwe verflaag voorzien moeten worden. Dit behoeft niet bij aluminium markiezen.

Drukke verkeersaders en/of voortdurend uithangen in weer en wind ( vaak noodzakelijk bij winkels ) evenals mosvorming op locaties met veel bebossing, zijn omstandigheden, die het aanzicht van de markies op den duur verminderen. Hiertegen bestaat geen remedie, maar behoort tot het normale gebruiksrisico. Er zijn wel reinigingsmiddelen te verkrijgen, die de mosvorming zo goed als weg kunnen halen.

Waterkringen kunnen ook voorkomen, indien de markies niet geheel onder de bovenkap is getrokken. Bij regenval zal het water van de plank daardoor in de markies lopen. Vooral op stormachtige hoeken willen de doekslagen bij het optrekken soms niet direct netjes naar binnen vallen. Met enige feeling d.m.v. het zogenaamde ‘hengelen’ lukt het een tweede of een derde keer wel. Drukke verkeersaders en/of voortdurend uithangen in weer en wind (vaak noodzakelijk bij winkels), evenals mosvorming op locaties met veel bebossing, zijn omstandigheden, die het aanzicht van de markies op den duur verminderen. Hiertegen bestaat geen remedie, maar behoort tot het normale gebruiksrisico.

Waterdichtheid

Zonweringdoek is niet waterdicht. Zoals bij elk weefsel zijn er ook hier microporeuze kleine openingen tussen de plaatsen waar de draden zich kruisen. Zonweringdoek wordt met een speciaal voor buitentoepassingen ontwikkelde impregnering water-, vuil- en olieafstotend
gemaakt. Daardoor parelen waterdruppels bij een nieuw doek ongestoord naar beneden.

Het effect van deze nabehandeling neemt door de weers- en omgevingsomstandigheden af en leidt zo na verloop van tijd of bij langere blootstelling aan vocht tot een grotere vochtopname door het zonweringdoek.

In geval van normale of langdurige regenval, moet de markies ingeklapt blijven teneinde schade te voorkomen. Wanneer het doek toch nat wordt, moet de markies volledig geopend worden om het doek optimaal te laten drogen.

Aansprakelijkheid

Het houtwerk van de markiezen is een natuurproduct. Het verwerkte materiaal voldoet aan de eisen van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen. Venvo aanvaardt geen aansprakelijkheid op grond van het normale gedrag van dit natuurproduct. Hieronder wordt o.a. verstaan schotelvorming, scheuren als gevolg van trekken en krimpen door warmte en/of vochtvorming. Nabestellingen kunnen licht afwijken van eerder geleverde producten.

Wij wijzen u erop dat, zeker in vergelijk met andere verfsoorten en productietechnieken, zoals gemoffeld metaal en kunststof kleurverschil kan optreden. Nabestellingen kunnen in kleur licht afwijken van eerder geleverde producten.

Factoren die bijdragen aan een lage onderhoudsfrequentie van hout:
  • Situering op het Noorden/Oosten.
  • Beschutte ligging onder overstek o.i.d.
  • Lichte kleuren.
  • Periodiek reinigen.
Factoren die ongunstig inwerken op de onderhoudsfrequentie van hout:
  • Situering op het Zuiden/Westen.
  • Onbeschutte ligging.
  • Transparante afwerking.
  • Donkere kleuren (geen garantie).
Bovenstaande factoren zijn van invloed op de levensduur. Donkere kleuren zijn ongunstig voor houten markiesomkappingen. Op donkere kleuren geven wij dan ook geen garantie. Deze gegevens zijn ontleend uit de garantiewijzer van garantiefonds SGT.

Zonnerij verlaten? Je kunt je winkelmand bewaren voor later!